Home » various » Καθημερινή τροφοδοσία για καταστήματα εστίασης

Καθημερινή τροφοδοσία για καταστήματα εστίασης

εξοπλισμός εστίασηςΠοιες είναι οι καλύτερες εταιρείες για εξοπλισμό εστίασης και α’ ύλες;

Όσοι έχουν καταστήματα εστίασης ή τα «τρέχουν» ως υπεύθυνοι γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα καταστήματα σε ότι αφορά την καθημερινή τους τροφοδοσία. Με την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας και τις ιδιαίτερες δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αρκετοί προμηθευτές έχουν κατεβάσει ρολά και έχουν αφήσει ξεκρέμαστους αρκετούς επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης. Πόσο δύσκολη είναι η εύρυθμη λειτουργία ενός καταστήματος εστίασης; Από που μπορείτε να προμηθεύεστε με αξιοπιστία όλα τα απαραίτητα για να λειτουργεί σε καθημερινή βάση το κατάστημά σας; Ποιες εταιρείες σας προτείνουμε;

Ως υπεύθυνος αρκετά χρόνια σε κατάστημα εστίασης(αλυσίδα ζαχαροπλαστείων με σαλόνι) μπορώ να σας περιγράψω με κάθε ακρίβεια το τι γίνεται στο χώρο του εμπορίου και γενικά του εξοπλισμού εστίασης. Δυστυχώς υπάρχουν πολλές εταιρείες που είναι της μιας νύχτας. Δηλαδή την μια ημέρα υπάρχουν, προσφέρουν προϊόντα – που συνήθως μεταπωλούν από άλλους εμπόρους – και έπειτα διακόπτουν την λειτουργία τους καθώς το επιχειρηματικό τους μοντέλο δε βγαίνει ή έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους. Δυστυχώς όμως αυτό σημαίνει πρόβλημα για τους συνεργάτες του. Μπορεί να μην έχουν χάσει χρήματα άμεσα τα καταστήματα από αυτό το θέμα, όμως έμμεσα χάσανε καθώς πρέπει να ξανά ψάξουν για προμηθευτές και να συνάψουν νέες συνεργασίες. Κι αυτό είναι κάτι που απαιτεί έρευνα καθώς και χρόνο.

Τροφοδοσία για αναψυκτήρια – καφέ – ζαχαροπλαστεία

Αυτή η κατηγορία καταστημάτων είναι ίσως η πιο δημοφιλής. Ζαχαροπλαστεία,καφέ και αναψυκτήρια είναι η πλειοψηφία των καταστημάτων εστίασης στη χώρα μας. Αυτά τα καταστήματα χρειάζονται καθημερινά α’ ύλες για τα προϊόντα τους όπως μείγματα βάφλας, κρέπας, μίγματα soft παγωτού,κ.α. Εάν δεν έχουν τις απαραίτητες α’ ύλες δεν θα μπορέσουν να ετοιμάσουν προϊόντα για να σερβίρουν στους πελάτες τους. Έτσι κάθε τέτοιο κατάστημα εστίασης χρειάζεται μια δυνατή συνεργασία ώστε να μπορεί να στηριχθεί πάνω στην εταιρεία-προμηθευτή.

Πέρα όμως από αυτό το κομμάτι, ένα ακόμα πολύ βασικό κομμάτι που υπάρχει πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, είναι το κομμάτι του καφέ. Οι περισσότερες εταιρείες τροφοδοτούν τα καταστήματα με μηχανές καφέ δωρεάν – σε μορφή χρησιδανείου. Έπειτα αναγκάζονται και πωλούν τον καφέ αρκετά περισσότερο – τιμή κιλού. Όμως από τις αρχές του 2017 και την μεγάλη αύξηση της τιμής του καφέ, λόγω της φορολογίας, αρκετές εταιρείες δεν είναι σε θέση να προσφέρουν πλέον μηχανές καφέ στα καταστήματα ή τα ίδια τα καταστήματα πλέον δεν είναι σε θέση να το υποστηρίξουν καθώς αναγκάζονται και αγοράζουν τον καφέ ακόμα και εως 30€ το κιλό! Μια τιμή εξωφρενική που μειώνει στο ελάχιστο τα περιθώρια κέρδους για ένα κατάστημα εστίασης. Η λύση εδώ είναι τα καταστήματα να επενδύσουν πάνω σε μια δική τους μηχανή καφέ. Οι επαγγελματικές μηχανές καφέ θα δώσουν στο κατάστημα την ευκαιρία να επιλέγουν μόνοι τους τι καφέ θα βάλουν στο μαγαζί τους και έτσι θα έχουν την ευχέρεια να αλλάζουν προμηθευτή αναλόγως τη τιμή που θα βρίσκουν.

Οι μηχανές καφέ εσπρέσσο δεν είναι ακριβές ως μηχανήματα – εάν σκεφτείτε την μακροπρόθεσμη απόσβεση. Οι τιμές κυμαίνονται από 1500€ και μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 10.000€ σε μεγάλες μηχανές καφέ με μεγάλη παραγωγή και πολλά γκρούπ.

Α’ ύλες για ζαχαροπλαστική

Τελευταίο κομμάτι που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα στη παραγωγή, είναι το κομμάτι της ζαχαροπλαστικής. Οι α’ ύλες και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την βάφλα και την κρέπα, το τοπίο είναι ιδιαίτερα θολό. Πολλοί νέοι επιχειρηματίες, νομίζοντας ότι μπορούν να επιτύχουν εύκολο και γρήγορο κέρδος έχουν μπει μέσα σ’αυτόν τον τομέα και μεταπωλούν μείγματα άλλων εταιρειών, σε πολύ χαμηλές τιμές ή εισάγουν δικά τους μίγματα αμφιβόλου ποιότητας από τρίτες χώρες. Εδώ όμως πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή – ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με α’ ύλες φαγητού. Τα μείγματα όλα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ποιοτικά και να συνάδουν με τον κώδικα τροφίμων. Ποιοτικά μίγματα βάφλας αλλά και κρέπας μπορείτε να βρείτε στο http://www.easyhoreca.gr/migmata-zaxaroplastikis/meigmabaflas.html

 

Τελικά ποιες εταιρείες μπορούμε να εμπιστευτούμε για τις ανάγκες των καταστημάτων μας;

Καθημερινά συνομιλώ με δεκάδες προμηθευτές και έτσι έχω φτάσει σε θέση να μπορώ να ξεχωρίσω έναν καλό προμηθευτή και μια καλή εταιρεία. Ευτυχώς στη χώρα μας υπάρχουν αρκετές καλές εταιρείες με ιστορία στη πλάτη τους αλλά και νέα επιτυχημένα project πάνω στον χώρο της εστίασης και της προμήθεια υλικών και μηχανημάτων. Ένα καινούργιο, σχετικά, ηλεκτρονικό κατάστημα του ομίλου EasyHoreca, προσφέρει τόσο εξοπλισμό εστίασης όσο και ποιοτικές α’ ύλες με παράδοση εντός 24 ωρών σε όλη την χερσαία Ελλάδα. Μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.easyhoreca.gr/

Οι παραγγελίες μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα γίνονται εύκολα ενώ εάν δημιουργήσετε έναν λογαριασμό, στο μέλλον θα μπορείτε πολύ γρήγορα να ολοκληρώνεται τις παραγγελίες ή να κάνετε ακόμα και αντιγραφή της παραγγελίας(duplicate) ώστε να μην χάνετε τον χρόνο με το να προσθέτετε τα προϊόντα στο καλάθι ξανά. Η εταιρεία διαθέτει γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και είναι άψογη στη συνεργασία μας εδώ και 1,5 χρόνο που συνεργαζόμαστε λόγω της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων.

Εσείς με ποιες εταιρείες συνεργάζεστε; Θέλετε να μου πείτε τις προσωπικές σας εμπειρίες;